Ένα κόσμημα στον Σαρωνικό

Μαγευτικές Σπέτσες

Ένα κόσμημα στον Σαρωνικό

Μαγευτικές Σπέτσες

Εδώ όπου το lifestyle συναντά την παράδοση

Στο αγαπημένο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού, η παράδοση των καπεταναίων συνυπάρχει με την σύγχρονη διακριτική πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα οι Σπέτσες είναι και ένα νησί με σημαντική ιστορία, πλούσιο σε αξιοθέατα και φυσικές ομορφιές.

Με τόση πλούσια ιστορία, η πόλη των Σπετσών, η Ντάπια, αποτελεί μία ένωση του παλιού με το καινούργιο, της παράδοσης με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

22
ΟΙΚΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥ

Το νησί παρουσιάζει πολλά παραδοσιακά και ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία, που οπωσδήποτε αξίζουν να εξερευνήσετε και να ανακαλύψετε.

Ιστορία
Ταξίδι στους αιώνες

Οι Σπέτσες είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία. Η πρώτη απόδειξη ανθρώπινης ζωής κατά την 3η χιλιετηρίδα είναι αγγεία αυτής της περιόδου που βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.

Το ναυάγιο της Δοκού της εποχής του χαλκού θεωρείται ένα από τα παλαιότερα γνωστά ναυάγια του κόσμου και χρονολογείται από το 2000 π.Χ. Ευρήματα από αυτό φυλάσσονται στο Μουσείο Σπετσών καθώς και από το Μυκηναϊκό ναυάγιο της Ίριας περίπου το 1200 π.Χ. Ακόμη υπάρχει Βυζαντινή κομόπολη στη Ζωγεριά και εκκλησίες βασιλικού ρυθμού στην περιοχή της Βαλτίζας.

Ο 18ος αιώνας σηματοδοτεί την αρχή της οικονομικής ανάπτυξης μέχρι την επανάσταση του 1821 κατά της Τούρκικης κατοχής. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ήδη αναπτυσσόμενος Σπετσιώτικος στόλος συνεισέφερε στο Μεγάλο Αγώνα με την καθοδήγηση της ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας που αφιέρωσε τα πλοία και την περιουσία της για την απελευθέρωση του Έθνους.

Το αρχοντικό της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας καθώς και του ήρωα Χατζηγιάννη Μέξη είναι σήμερα μουσεία τοπικής ιστορίας. Εις μνήμη αυτών των θαρραλέων ανθρώπων και των ηρωικών ναυμαχιών, κάθε χρόνο μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, γίνονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα την αναπαράσταση της πυρπόλησης της Τουρκικής ναυαρχίδας ανάμεσα σε βεγγαλικά.

Αξίζει να δείτε
Περιηγηθείτε στις Σπέτσες

Μία αληθινή ηρωίδα

Μουσείο Μπουμπουλίνας

Το Μουσείο στεγάζεται στο τριακοσίων ετών αρχοντικό της Εθνικής μας ηρωίδας Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας – της μοναδικής γυναίκας με τον τίτλο του ναυάρχου στη παγκόσμια ιστορία.

Θα δείτε συλλογές από όπλα, παλαιά βιβλία, πορσελάνες, έγγραφα και επιστολές της Επανάστασης, πίνακες και ομοιώματα πλοίων, προσωπογραφίες και γκραβούρες της ηρωίδας, προσωπικά της αντικείμενα, χάρτες, κεντήματα, προτομές, βυζαντινές εικόνες, επίπλωση και αντικείμενα του 17ου έως 20ου αιώνα καθώς και το υπέροχο φλωρεντιανό σκαλιστό ταβάνι της μεγάλης σάλας.

4.000 χρόνια ιστορίας

Μουσείο Σπετσών

Το Μουσείο Σπετσών στεγάζεται στο αρχοντικό του Χατζηγιάννη- Μέξη, που ήταν ένας από τους πρώτους άρχοντες στις Σπέτσες, στα χρόνια του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.

Το αρχοντικό κτίστηκε ανάμεσα στα έτη 1795 και 1798. Στο ισόγειο στεγάζεται έκθεση με τα ευρήματα του προμυκηναϊκού ναυαγίου των Ιρίων περί το 1200 Π.Χ. Στον πρώτο όροφο τα εκθέματα, αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 4.000 χρόνια πολιτιστικής ιστορίας του νησιού και καλύπτουν όλες τις μορφές εκδήλωσης της τέχνης.

Η τέχνη της ξυλοναυπηγικής

Τα καρνάγια των Σπετσών

Στη διαδρομή για το Παλιό Λιμάνι θα θαυμάσετε τα αρχοντικά των μεγαλοκαπεταναίων της Επανάστασης του ΄21 και θα καταλήξετε στην καρδιά του, εκεί όπου ναυπηγούσαν τις θαυμαστές βρικογολέτες.

Στους ίδιους αυτούς χώρους η παραδοσιακή τέχνη της ξυλοναυπηγικής συνεχίζεται μέχρι σήμερα με πείσμα και μεράκι, με τις παλιές τεχνικές να περνάνε από πατέρα σε γιο.

Γύρος του νησιού
Ανακαλύψτε τη μαγεία των Σπετσών

Αξίζει να επισκεφθείτε τον Φάρο των Σπετσών που κρύβει τη δική του ιστορία, αφού μαζί με το φάρο της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου με εναρκτήρια χρονιά λειτουργίας το 1837. Ο φάρος που σήμερα κοσμεί το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών είναι ο πέτρινος φάρος που πρωτολειτούργησε το 1885.

Από τις επιβεβλημένες επισκέψεις στις Σπέτσες είναι αυτή στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, μεταβυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού και στη Μονή των Αγίων Πάντων με τη μοναδική θέα της. Αξιόλογο είναι και το ιστορικής σημασίας εκκλησάκι της Παναγίας της Αρμάτας, χτισμένο προς τιμήν της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων.

Ένας συνδυασμός δασικών δρόμων και μονοπατιών δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιπαληνθεί και να απολαύσει την πευκόφυτη κορυφογραμμή του βουνού καταλήγοντας σε διάφορα σημεία του περιφερειακού δρόμου που έχει μήκος περίπου 22 χιλιόμετρα. Μπορείτε επίσης να κάνετε το γύρο του νησιού με ποδήλατο. Όπου και να βρεθείτε θα θαυμάσετε τα πανέμορφα βοτσαλωτά, πραγματικά έργα τέχνης και χαρακτηριστικά του νησιού.

Οι παραλίες του νησιού είναι αρκετές και σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε: Άγιος Μάμας, Καϊκι, Λιγονέρι, Βρέλλος, Ζωγεριά, Άγιοι Ανάργυροι, Ξυλοκέριζα, Αγία Παρασκευή, Αγία Μαρίνα, Παραλία Κουζουνού.

Μαγευτικές Σπέτσες :: Photo Gallery
Newsletter
Ας κρατήσουμε επαφή!

Eγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα νέα και τις προσφορές μας!